2/26/2012

The sweetest things: tema bakelse

För ett tag sen blev jag slagen av Den Stora Kakbakarhysterin - väldigt ovant, men väldigt roligt! För att få ordentligt utlopp för den (och inte bara sitta uppe på nätterna och äta kakor) så droppade jag idén om att ha lite oregelbundna bakträffar med skojiga teman för en av mina bästa vänner, Hemmakonditorn. Få lite utmaningar, förkovra sig i sötsakernas värld och dessutom dela med sig av sina erfarenheter och bakverk till andra. "Genial idé!" tyckte Hemmakonditiorn och därav kom det sig att hon och Rebecka dök upp hemma hos mig förra fredagen med finbakat i temat bakelser.

Jag hade haft en himla huvudbry med att hitta på vad jag skulle göra. I mitt huvud så fanns det liksom en lista med "vanliga klassiska" bakelser och allt jag behövde göra var att googla lite... men det mesta som kom upp var prinsessbakelse, Gustav Adolf-bakelse, bananbakelse och Budapestrulle. Det finns tydligen inte så många vedertagna bakelser med egna namn. Sen beror det väl på vad du definierar som bakelse också - är Sara Bernard-bakelse (mandelbiskvi) en riktigt bakelse? Är mazarin en bakelse? Ack, dessa existentiella frågor!

Hur som helst - jag gjorde bananbakelser, av den enkla anledningen att det är Plommonpappans favorit bland bakverk. När vi är ute i shoppingtagen i Västerås och behöver lite fika, så väljer han alltid en bananbakelse på konditoriet i Skrapan.

Jag använde receptet på petit chouer ur "Sju sorters kakor". Jag har bakat petit chouer en gång förut och tyckte det var lika hysteriskt roligt den här gången - inte så mycket för att jag blir imponerad av min egen bakförmåga, som av den enkla anledningen att petit chou-deg påminner mig otroligt mycket om sniglar, speciellt när den spritsas ut! 


Snigel-lika... men efter en stund i ugnen så blev de ändå puffiga och fina!


Sen blev det kökskaos när bakelsena skulle fyllas. Mosad banan och vispad grädde ovanpå det - och så kunde jag inte låta bli att göra en variant med en twist på där jag hade Baileys i grädden!


Till slut blev de bra piffiga ändå! Hela bordet fullt med godsaker när Hemmakonditorn och Rebecka kom!
Hemmakonditorn stod för gräddpuffar fyllda med grädde och drottningssylt och Rebecka för en marmorerad tigerkaka med chokladtryffel och tiramisuglace.


Vi åt bakelser och pratade bort ett par timmar (Marie Antoinette, släng dig i väggen!) innan mina besökare vandrade hemåt och jag rullade i säng. Superkul och inspirerande!

Nästa tema är barndom, datum och tid är satt till 4 mars, kl. 15, även det i Plommonhemmet.
Välkomna alla kakbakare som vill vara med, bara hojta innan! :)

8 kommentarer:

 1. Kul att få en rapport! Äter sällan bakelser så jag är inte så bevandrad i bakelse-världen, så tack för idéerna.
  Jag hoppas på att kunna komma den 4:e!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det brukar inte jag heller göra, därför var det lite extra kul att göra! Hoppas också du kan komma på söndag, fingers crossed! :)

   Radera
 2. Himla smaskigt och trevligt :) Ser fram emot nästa söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, heja oss! Det kommer bli kalasbra, så nyfiken på vad ni andra ska hitta på. :)

   Radera
 3. Vad duktiga ni var och jisses vilka avancerade bakverk! Jag ser fram emot söndag och jag längtar otroligt mycket att få laga ett av mina allra käraste barndomsrecept åt dig och de andra. Mina matpreferenser har utvecklats en dels sen jag var en si sådär 12 år men det här receptet kommer jag aldrig att växa ifrån. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker då inte ta på mig äran för att ha gjort avancerat bakverk, bananbakelse var faktiskt oförskämt lätt! Ryktet säger dock att Rebecka är utbikdad konditor på gymnasienivå, så får hon vässa klorna kan hon nog göra oss stumma(re) av häpnad! :) Ser jättemycket fram emot vad du ska göra, så himla nyfiken både på bakverk och historierna! :)

   Radera
 4. Visst är det kul med petit chouxer, jag ska nog göra det till mitt afternoon tea på söndag! Då kan jag fylla några med sött och några med typ laxröra eller liknande! Tack för påminnelsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hah, det tänkte jag inte ens på sjävl, men det är ju lite win-win där eftersom de går att fylla med både sött och vanligt. Inte så engelskt kanske, men England kolonialiserade ju hejvilt på sin tid, så det har säkert smitit genom någon petit choux nån gång i tiden! ;) Hoppas afternoon tea:et blev lyckat! Bildbevis och berätta! :D

   Radera