8/22/2011

Delad glädje är dubbel glädje.

Förra lördagen upptäckte jag oväntat att Bondens Marknad har dragit igång igen för året, strosade runt där ensam och hoppade nästan upp och ner i lycka över alla grönsaker i allmänhet och grönkålen i synnerhet.

För ett tag sen kom Charlotta (Matrepubliken) på den fantastiska idéen att de som vill och kan och matbloggar i Göteborg ju kan nätverka ihop och nörda oss tillsammans, så den här lördagen gjorde jag samma sak, men med mycket trevligt sällskap i form av några andra matbloggare från Göteborg; Ann-Louise och Vera (Lilla Matderiven), Kim (Tant Russins Bak), Åsa (Miss Meisters Mat), Sofie (Mumsfillibaba) och Karin (Trattoria). Dessutom hade vi finbesök i form av Carl och Tina från Pickipicki! Jag var måttligt förvirrad av alla namn, men det var superkul att få träffa "människan bakom bloggen". :)

Efter att ha shoppat loss på marknaden, passade vi på att utnyttja det alldeles strålande vädret (enligt SMHI skulle det regnat hela dagen, men hej, jag klagar inte!) med att ockupera ett bord utanför En Deli, äta helt sjukt god mat och prataprataprata om allt mellan himmel och jord, och speciellt mat. Åh, vad roligt det var att kunna orera med någon om grönkålens förträfflighet utan att personen som en pratar med tittar undrande på en! :)

Förra matbloggsträffen jobbade jag, så jag passade på att packa ner en påse med min signaturmat - det beroendeframkallande knäckebrödet - och det klarade testet med glans, för till och med lilla Vera knaprade glatt i sig flera bitar. Grönkålen har jag fortfarande inte gjort något receptvärdigt med (bortsett från masserad kålsallad i ett par (1) varianter), men knäckebrödsreceptet kommer nu!

Sensommarknäcke, 4 plåtar
(jag jäste min deg över natten, men jag tror det går alldeles utmärkt att låta degen jäsa 45-60 minuter och sedan baka ut den som vanligt också! Förresten, här är grundreceptet. :))

25 g jäst
4 dl vatten
lite socker/honung (bara för jästens skull)

2 dl rågflingor
1 dl havregryn
1 dl hampafrön (jag rekommenderar det varmt, men andra frön funkar också)

1 dl krossade linfrön
3 dl grahamsmjöl
2 dl kornmjöl
1 dl vetemjöl

Pynt:
1 dl solrosfrön
1/2 dl sesamfrön
flingsalt efter smak


Rör ut jästen i vattnet, ha i socker/honung. Mixa rågflingorna, havregrynen och hampafrön i en matberedare till ett fint mjöl. Rör i gryn-och frömix, linfrön, graham och kornmjöl och arbeta sedan undan för undan in vetemjölet i degen. Degen kommer att vara lite kletig, men det är OK! Täck över den med plastfolie/påse och ställ den att jäsa i kylskåp över natten.

Nästa dag:
Sätt ugnen på 175 grader. Rosta sesamfrön och solrosfrön i en torr stekpanna. Dela sedan degen i fyra delar. Mjöla bakbordet ordentligt och kavla ut degen till ungefär ett A4-arks storlek. För sedan över degen till ett bakplåtspapper (mjöla lite till om de behövs), och kavla ut den tills den täcker i princip hela ytan. Pensla ytan lite slarvigt med vatten, strö över frön och flingsalt och kavla in fröna i degen. Nagga degen med en gaffel och grädda i mitten av ugnen 17-20 minuter (har du varmluftsugn och kan köra flera plåtar samtidigt är det en gudagåva). Håll koll på bröden sista minutrarna - recept är väldigt enkelt och svårt att misslyckas med, men bränt knäckebröd är aldrig gott.

Hemligheten bakom att få degen sådär krispigt tunn är tålamod, att vrida på bakplåtspappret 90 grader med jämna mellanrum OCH, om du har är det faktiskt superbra att använda en liten barnkavel när du flyttat den till bakplåtspapper. Skulle det gå åt skogen är det bara att lägga en beställning som kommentar. ;)

4 kommentarer:

  1. Jag kände mig riktigt normal då jag babblade på om grönkål och spaghettipumpa i ditt sällskap. :)
    Tack för receptet på knäckebrödet och jag tyckte om det minst lika mycket som Vera. YUM-O!

    SvaraRadera
  2. Härligt matnerderi!! Det där knäcket ska jag baka snart. Underbart gott!!

    SvaraRadera
  3. Tjoho, där var det!
    Tack för i lördags, och sicken fin ny design du har!

    SvaraRadera
  4. Ann-Louise - ja, great minds think alike, som man säger. Ser fram emot grönkålsreceptet!

    Sofie - Mer matnörderi åt folket! Gör det, men kom ihåg om att jag har varnar dig för att det är beroendeframkallande! :P

    Kim - Tack själv, dubbelt upp! :)

    SvaraRadera