2/16/2012

Knäckebröd med rostade havregryn, solros- och pumpafrön.


Knäckebröd är det enda brödet jag vet som är enklare att hantera ju grövre degen är. Jag brukar bråka betydligt mer med de degar som innehåller mer finmalda mjöler än de som är baserade på fullkornsverionerna.

Det innebär alltså att den här versionen med gott om frön och gryn är väldigt lätthanterligt, om du inte väljer att hantera den som en pizzakock och svänga runt med den i köket (inget jag prövat eller rekommenderar!). Bara gör som vanligt - kavla ut lite halvstort på bakbordet, flytta över till bakplåtspapper för fortsatt kavling och sen är du i princip hemma!

Är det förresten någon mer än jag som tycker att det luktar popcorn om rostade havregryn?!

Knäckebröd med rostade havregryn, solros- och pumpafrön, 6 plåtar
6 dl vatten
25 g jäst
1 msk muscavadosocker
1,5 dl pumpakärnor
1,5 dl solrosfrön
5 dl havregryn
1 dl krossade linfrön
ca 6 dl dinkelmjöl, fullkorn

till pynt:
1,5 dl solrosfrön, rostade
0,75 dl sesamfrön, rostade
flingsalt

Börja med att rosta havregrynen i en torr stekpanna. Därefter tar du fram mixern och mixar i omgångar
1. de rostade havregrynen. 
2. pumpakärnorna och
3. solrosfröna tills du får fint mjöl av dem. 

Blanda jästen med vattnet och sockret och rör tills det löst upp sig. Ha i pumpa/solros/linfrön och havregryn och låt blandningen svälla 15-30 min. Därefter blandar du i dinkelmjöl tills du får en smidigt deg. Låt jäsa en timme.

Sätt ugnen på 175 grader. När degen är färdigjäst, dela den i 6 lika stora delar och kavla ut på mjölad bänk tills degen är lika stor som en ugnsform ungefär. Sedan flyttar du den till en bakplåtspapper och fortsätter kavla tills dess att degen i princip täcker hela bakplåtspappret. Kavla ut så många bröd som du ska ha inne i ugnen och därefter fixar du pyntet - pensla degen lite slarvigt med vatten, strö över rostade solros-och sesamfrön och flingsalt och kavla in det i degen. Picka med en gaffel så slipper du luftbubblor och in i ugnen i 17-23 minuter (varierar från ugn till ugn!) tills de är gyllenbruna. Låt svalna på bakgaller, bryt i bitar och förvara i en fin burk.


Häpp! :) 

7 kommentarer:

  1. Häpp! Detta ska jag helt klart försöka hinna med att baka till helgen. Ditt grymma knäckebröd i måndags skapade ett ekande tomt vakuum i min knäckemage. Oooooaaaa.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju den enda hittills kända nackdelen med mitt knäckebröd - den starkt beroendeframkallande effekten. Hoppas det blir tid över att baka, hål i magen är såna otrevliga saker! :P

      Radera
  2. Inte tänkt på att havregryn luktar popcorn - men vår förra hund (!) luktade popcorn om tassarna när de var varma och torra... :)
    /Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, det låter som en mycket speciell hund. Tur att jag sällan använder hund i min matlagning. ;)

      Radera
  3. sv: haha ja så är det verkligen, jag kan verkligen äta samma sak fem dar på rad om det är riktigt gott :)

    SvaraRadera
  4. Har aldrig rostat havregryn, de åker direkt ner i gröten eller i kakorna. Men jag gillar ju popcorn!

    På tal om kvällens show: jag har faktiskt ingen aning om vad det är för något, jag hoppas på lite Moulin' Rouge-inspirerat jag. (Och att kanske Ewan Mcgregor är där?!). Det var en deal som dök upp på dethäringa Let's deal, så vi slog till! Maten och dryckespaketen ser jag dock framemot med glädje! Det vegetariska alternativet var givetvis risotto.... såg jag på menyn.

    Min favoritsort av ditt knäcke är fortfarande det första jag smakade, det du bjöd på när vi var i Haga i somras. Love at first sight! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan dock inte lova att rostade havregryn smakar popcorn, men testa och berätta för mig hur det gick! ;) Annars är det väldigt gott att rosta havregrynen i torr, het kastrull innan du gör gröt på dem! :)

      Åhhh, Moulin Rogue och Ewan McGregor på en lördagkväll hade vart något... Jag fick också lite de vibbarna, speciellt med tanke på den gröna lilla feen som syntes lite varstans. Absinth som nattfösare kanske? ;) Haha, den ständiga risotton! ^^ Jag gjorde risotto själv ikväll och dog nästan av hunger på kuppen. :P

      Sensommarknäcket ja! Jisses, det hade jag nästan glömt, har så mycket inspiration nu att jag knappt kan hålla ordning på alla recept. :)

      Radera