Ojästa bullar.
Jästa tjockisbullar.
Semlor på gång 1.
Semlor på gång 2.
Världens godaste små tjockisar!
I brist på det receptet får ni hålla tillgodo med mitt egna lantbröd med timjan och graham. :)Som ytterligare tack (och för att ta tillfället i akt då min frys är ganska välfylld för tillfället och inte tillåter något bakande) så lovade jag E att baka bröd åt honom och efter ett uttalande om att han var svag för lantbröd, svängde jag ihop ett lantbröd med en fördeg som fick stå och gotta sig i kylskåpet över natten. Mitt bästa tips på lantbröd är annars det italienska lantbrödet som finns i boken "Jorden runt på 80 degar" av Annica Triberg (fantastisk bok förresten). Det var jättegott som det var och ännu godare rostat som bruschetta dagen därpå.
Plommonets lantbröd från Jönköping
Fördeg:
5 g jäst
3 dl kallt vatten
4 dl vetemjöl
Rör ut jästen med vattnet. Blanda i mjölet, rör ordentligt och trä en plastpåse över bunken. Ställ den i kylskåpet över natten.
Hela degen:
Fördegen från igår
resterande 20 g jäst (alltså ett halvt paket totalt)
2,5-3 dl vatten
1 msk honung
2 msk olivolja
2 tsk salt
1 msk timjan
4 dl grahamsmjöl
vetemjöl tills det blir en smidig, något kladdig deg
Täck över och jäs i ungefär en timme. Ta upp degen på väl mjölat bakbord, dela den i två delar. Rundriv varje del till en avlång limpa och lägg med verket ner på bakplåtsklädd plåt. Snitta tre djupa skåror, täck över och jäs i 30 min till. Sätt ugnen på 175 grader och ställ en plåt längst ner. Innan bröden ska in i ugnen, pensla dem med olivolja (i brist på pensel så fick jag klappa olivolja på mina bröd. :)) och strö över lite havssalt. Sätt in bröden i mitten av ugnen, släng en dl vatten på den undre plåten och grädda i 30-40 minuter.
Hoppas ni haft en underbart semmelfylld tisdag!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar