2/07/2010

Söndagsmiddag i Halleluja!-stil.

Jag får skäll av mig själv nu, eftersom jag lovat mig själv dyrt och heligt att gå och lägga mig vid 22, men min middag ikväll förtjänar definitivt lite extra uppesittartid.

När jag fyllde år senast fick jag en lergryta i present och blev hjärtans glad, för det var verkligen något jag hade önskar mig (sen hur många 23-åringar som önskar sig lergrytar på sina födelsedagar, det är en annan fråga). Jag har inte fått (tagit mig) tillfälle att inviga den, förrän just ikväll.

Grytan lades i blöt i en halvtimme, sedan åkte följande i:
1 kyckling som saltades, pepprades och skvättes över soja samt rapsolja.
I kycklingen: några klyftor lime, rödlök och ingefära.
Utanför kycklingen: en bit vitkål, två potatisar, en morot, resten av rödlöken och limen, ingefära och en majrova. Grytan åkte in i kall ugn som sattes på 200 grader och stod sen där och gottade sig i 1,5 timme.När den kom ut såg det ut såhär:
och luktade helt gudomligt. Och köttet... halleluja! Om jag säger att det var så mört att det trillade av benen är det nästan en underdrift, och det var så saftigt att jag var på väg att lova mig själv att aldrig mer steka en kycklingfilé i en stekpanna. I botten skvalpade glatt en helt ljuvlig sky.

När jag hade satt i mig en kycklingklubba och lite grönsaker tillsammans med den här (jag börjar få slut på superlativ) supergoda salladen med tomater, soltorkade tomater, avokado, svarta linsgroddar, krossade cashewnötter och lite citronsaft mådde jag som en prinsessa. :)


I frysen har jag efter ikväll dessutom följande:
- 2 stycken perfekt tillagade kycklingfiléer
- 1 kycklingklubba och 1 vinge
- lite skrovkött som jag ska använda till att pimpa typ en soppa med
- en burk med galet goda grönsaker
- en iskubsform med ljuvligt god sky

Inte så illa pinkat för 1,5 timmes ickejobb?
(och grytan var inte ens särskilt jobbig att få ren. :))

2 kommentarer:

  1. jag. Måste. Ha. En. Lergryta!!

    SvaraRadera
  2. Majrova minsann, hur var det?
    Puss

    SvaraRadera