2/02/2010

Makrill-låda to die for!

Gårdagens knäckebrödsbak blev inte riktigt den avkoppling som jag tänkt mig, men det berodde mest på att jag fick för mig att börja laga lunch mellan kavlandet och mjölandet, så att helt plötsligt var allting färdigt samtidigt och jag stressade runt som en yr höna och visste inte vilken del av maten eller baket som behövdes ta hand om först. Till min stora grämelse brände jag nästa hela första brödet och fick vackert slänga större delen. Jag försökte faktiskt äta en liten bit, men usch, bränt knäckebröd är INTE gott.

När jag började bryta dem upptäckte jag att de fortfarande var lite sega... så skjuts in i ugnen på eftervärmen för att torka ordentligt!

Tre och en tredjedels plåtstora knäckebröd blev det i alla fall - en och en tredjedel med sesamfrön och solrosfrön, en med valnötter och en tredje med hasselnötter. Jag har bara provat den brända varianten med solros- och sesamfrön, för när jag prövade att bryta bröden var de sega och jag skjutsade in dem i ugnen på eftervärmen för att torka till sig ordentligt. Sen fick jag oplanerat hastigt och lustigt åka hemifrån... men ikväll så. :) Det lilla jag smakade hade onekligen den där karakteristiska surdegssmaken, men rent spontant så tycker jag faktiskt inte att knäckebröd ska smaka så. Det är inte knäckebröd för mig. Alltid roligt att ha prövat dock. :)

Idag har jag fått lunch hemma hos farmor igen, och det var snudd på paltkoma. Hon gör den mest fantastiska makrill-låda och jag är inte den som tänker behålla ett så galet lätt och gott recept för mig själv, så här kommer det!

Farmors makrill-låda (to die for!)
4 makrillfiléer
2-3 tomater
en bit purjolök
citronsaft (+ eventuellt skal)
peppar + salt

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg makrillfiléerna med skinnsidan nedåt i en ungssäker form, peppra och pressa över ordentligt med citron (och känner du dig lite extra citrussugen, riv över lite av skalet). Skiva purjolöken i tunna ringar och fördela över fisken, gör samma sak med tomaterna. Strö lite flingsalt över tomaterna. In med fisken i ugnen i ca 20 minuter tills fiskköttet skivar sig och är ogenomskinligt (samma som alltid - håll koll! Torr fisk är tråkigt!). Servera lådan med massa stuvad spenat, och om du vanligen inte har i grädde i en stuvning - now is the time, för det förgyller smaken otroligt! Kokt potatis är också gott till (men det brukar jag strunta i, för då kan jag äta mer fisk och spenat. ;)).

Det blev inte mycket kvar, men jag lovar att vi gjorde vårt allra bästa! :)

1 kommentar:

  1. Håller med dig om surdegsknäcket, det smakar inte riktigt som knäckebröd ska smaka, inte illa, bara inte helt rätt... Nästa gång blir det ditt underbara "vanliga" knäcke istället =)

    SvaraRadera